OMG METAAL is bedreven in de bewerking van warmgewalst staal waaronder stoeltjesprofielen. Dit is populair in binnenhuis toepassingen vanwege zijn authentieke uitstraling. Ons werk is bijvoorbeeld te vinden in stedelijk gymnasium Haarlem, restaurant De Waag op de Nieuwmarkt Amsterdam en Bar Italia op het Rokin zo voeren wij tevens staal maatwerk voor veel particuliern uit. 

Kijk op de gallerie voor voorbeelden en bel gerust op of mail voor informatie en offerte, klik hier om naar onze contactpagina te gaan.


Hieronder een beschrijving van warmgewalst staal:
 "IJzer omzetten in staal betekent vooral het verlagen van het koolstofgehalte. Ruwijzer bevat veel koolstof, waardoor het gestolde materiaal bros is en niet is te lassen, smeden of vervormen. In de staalfabriek wordt de koolstof uit het vloeibare ijzer gebrand door er met grote kracht zuurstof op te blazen. De temperatuur loopt daarbij op tot circa 2000 °C. Om de temperatuur niet verder te laten stijgen wordt schroot toegevoegd aan het vloeibare ijzer. Schroot is gebruikt staal, dat via de schroothandel en huisvuilverbrandingsinstallaties opnieuw wordt gebruikt bij de productie van nieuw staal (recycling).
Het staal wordt op twee manieren verder verwerkt:
- het grootste deel wordt tot een 22,5 centimeter dikke plak gegoten en vervolgens in de warmbandwalserij bij een temperatuur van circa 1200 °C in bv. 12 stappen gewalst tot een dikte tussen de 1,5 en 25 millimeter; aan het einde van de productielijn wordt het staal opgerold (foto links)
- een kleiner deel van het staal gaat naar de hypermoderne gietwalsinstallatie; in deze fabriek zijn de processen van gieten en walsen geïntegreerd tot één procesgang; het vloeibare staal wordt gegoten, gestold, direct gewalst tot circa 1 millimeter dik en vervolgens opgerold."
Warmgewalst staal is vrij ruw, het wordt wel als constructiestaal gebruikt (minder glad geeft niet) dus binnenshuis, voor schepen e.d. (hoewel ook veelal koudgevormde stalen profielen worden toegepast). Vaak wordt het staal gestraald om walshuid en roest te verwijderen waarna een behandeling tegen corrosie kan plaatsvinden: het aanbrengen van een enkelvoudige lasprimer (lasverf, lasmenie), andere primer, zinksillicaat of lak, of het verzinken van het staal.
Diverse profielen kunnen uit warmgewalst staal worden gemaakt, bv:  platstaal en strippen, rondstaal, vierkantstaal, hoekstaal (gelijkzijdig en ongelijkzijdig), T-staal (gelijkzijdig en ongelijkzijdig), klein U-staal en balkstalen UNP, UPE, INP, IPE, HE-A, HE-B. Warmgewalst plaatstaal kan worden toegepast als bron voor koudgewalst (koudgevormd) stalen profielen.
Enkele kenmerken van koudgevormd staal tov. warmgewalst:


koudgevormd            

warmgewalstblank, metaalkleurig oppervlak  
meestal een glad oppervlak
heeft geen walshuid  
lichter dan warmgewalst     

vaak donkerder van kleur
vaak wat ruwer oppervlak
heeft meestal een walshuid
vaak zwaarder (dikker) dan
koudgewalst (per profiel bezien)


 
©2009 delta s | email: info@omgmetaal.nl | Disclaimer
Hosted & powered by F’actdesign